Keď vek je len číslo - Vystúpenie v Českej Třebovej očami jednej seniorky.

FS SENIOR JÁNOŠÍK SVIT
Prejsť na obsah

Keď vek je len číslo - Vystúpenie v Českej Třebovej očami jednej seniorky.

FS SENIOR Jánošík Svit o.z.
Uverejnený podľa Denisa Zajacová v Články · Pondelok 07 Aug 2023
FS Senior Jánošík, ako samostatné občianske združenie, vznikol pred rokom. Začínali sme úplne od základov, bez krojov a financií. Zvažovali sme, či to má význam.... Zhodli sme sa však všetci, že tancujeme preto, lebo máme folklór radi a sme super partia. Tak sme si povedali, že sa budeme stretávať a tancovať len tak pre radosť. No ponuky na vystúpenia prichádzali... vďaka našim zlatým a šikovným krojárkam sme vyskladali kroj, ktorý sme si vyfinancovali sami. My ho voláme „lentilkový“, hrá totiž všetkými farbami. Oprášili sme starý tanec „Za dedinou“, ktorý sme mnohí tancovali ešte za čias minulého storočia. Stretli sme úžasných ľudí, ktorí nám fandili a podporovali či finančne, pomocou alebo len tak milým slovom. A hoci ich tu priamo nemenujem, sme im veľmi vďační a vážime si to. Prišla prvá  ponuka na väčší  program k ukončeniu kultúrneho leta vo Svite. Bolo to náročné, ale každý priložil ruku k dielu a výsledok stál za to. Veľmi nás to povzbudilo a dodalo chuť trénovať aj naďalej.

 
 
              Koncom januára nás oslovila pani primátorka s ponukou na vystúpenie v Českej Třebovej. Musím priznať, že sme to zvažovali z každej strany. Predsa len hodinové vystúpenie a ešte k tomu reprezentácia nášho mesta...to už je veľká zodpovednosť. Bez krojov, muzikantov.....no kto nás pozná, vie, že sme taká troška bláznivá kopa seniorcov a tak sme súhlasili (keby sme len tušili, čo nás čaká za drina). Ako sa hovorí: „Kde je vôľa, tam je aj cesta“ a u nás bola vôľa obrovská.

 
 
Naše speváčky získali pre spoluprácu hudobníkov Mariána, Vlada a Ota, ktorí sa dokázali za pár skúšok zladiť, akoby hrali spolu odjakživa. Pustili sme sa do nácviku nového tanca, zvýšili sme počet tréningov počas týždňa a pridali sme aj sústredenia. Tu musím poďakovať mestu Svit za poskytnutie kultúrneho domu na všetky termíny, ktoré sme postupne s blížiacim sa vystúpením pridávali. Prišli aj ťažké chvíle, predsa len, všetci pracujeme a zladiť toľko dospelákov na určitý termín je dosť zložité. A uznajte, náš priemerný vek je okolo 50+-. Toľko hodín tréningu...skláňam pred všetkými klobúk.

 
 
A prišiel deň D!
 
Piatok 12.5.2023 o 6.30 hod.  - vyrážame s úsmevom a výbornou náladou do Českej Třebovej (snáď sme nič nezabudli). Po siedmych hodinách cesty (nie, nedostala som sa k čítaniu knihy, ktorú som si pribalila pre istotu...pri seniorcoch sa to skrátka nedá, pri tých výbuchoch smiechu by som sa nesústredila na text vystupujeme z autobusu a víta nás pán riaditeľ kultúrneho centra Mgr. Jozef Kopecký. Po vyložení krojov v kultúrnom centre nás rovno usádza k obedu. Museli sme vyzerať veľmi hladní, lebo porcie, ktoré pred nás položili...ufff, a bolo to rovnaké po celé dva dni. Poobedie už venujeme nácviku a prípravám. Pred večerným vystúpením nás prichádza povzbudiť pani primátorka. Mne to nepomáha :( . Trému mám obrovskú, srdce sa snaží vyskočiť z hrude, ale výraz mám hrdinský. Myslím, že to isté prežívajú aj ostatní. Všetci sa však pekne tvárime, že o nič nejde. Podľa mňa to hodinové vystúpenie trvalo 10 minút. Registrovala som len tanec, prezliekanie, tanec, prezliekanie a tanec, prezliekanie. Zrazu nám všetci tlieskajú a ďakuje nám aj pán starosta Zdeněk Řehák. Nik nám neverí, že sme seniorci, vraj v takom tempe nemôžeme tancovať J Ach tá úľava a nehraničiaca radosť...zvládli sme to! Sme unavení po celom dni, no zároveň šťastní. Určite mi rozumiete, milión pocitov v jednej duši súčasne.
 
Kto si myslí, že sme odpadli do postelí, ten nás ešte nepozná J S pánom riaditeľom, ktorý je úžasným hostiteľom, obzrieme ešte klub alternatívnej kultúry Modrý trpaslík a vychutnávame si spoločné chvíle.

 
 
Sobota 13.5.2023 – naši milí hostitelia nám pripravili prehliadku mesta Česká Třebová. Pani riaditeľka mestského múzea Mgr. Jana Voleská nás sprevádza historickým námestím, Rotundou svätej Kataríny, Kostolom sv. Jakuba a ďalšími úchvatnými miestami a uličkami mesta. Je to mesto nádhernej zelene, rozkvitnutých stromov, kvetov a pôsobí na mňa nádherne čisto, upravene. Pani riaditeľka vie tak pútavo rozprávať o histórii mesta, že dokonca ani naši chlapi nevyrušujú a hltajú každé slovo .

 
 
Ani sa nám nechce domov, prežili sme spolu krásne dva dni, za ktoré ďakujeme priateľom z Českej Třebovej (starali sa o nás veru ukážkovo), veľká vďaka patrí pani primátorke a mestu Svit za dôveru a možnosť ukázať, čo v nás je. Verím, že sme svojím vystúpením potešili a ukázali, že keď človeka niečo baví a robí to s láskou, na veku nezáleží.
 
 
A na záver: Ak radi tancujete, spievate, hráte, vystupujete alebo máte len chuť byť súčasťou skvelej partie, pridajte sa k nám. Ak sa na to necítite, tak nás príďte, prosím, povzbudiť na ktorékoľvek vystúpenie vo Svite, či nás len jednoducho sledujte na fsseniorjanosiksvit.sk. Budeme sa veľmi tešiť.

Autorka: Denisa Zajacová



ÚDAJE
IČO: 54466041
Bankové spojenie: SLSP
Účet: SK75 0900 0000 0051 8971 8552
POŠTOVÁ  ADRESA
FS SENIOR Jánošík Svit o.z.
P.Jilemnického 298/12, 059 21 Svit
FS SENIOR Jánošík Svit
2024
Návrat na obsah